Bezpieczeństwo żywności
- h
przedmioty rekrutacyjne:
- biologia albo chemia albo matematyka (PKG)
- język obcy nowożytny (PKD) albo wynik EZ
WK = PKG * 0,5 + (PKD v EZ) * 0,5
uzyskany tytuł: inzynier
 STACJONARNE
 przewidywany limit przyjęć: 45
 początek zajęć: zimowy
 czas trwania studiów: 3.5 roku (7 semestrów)
Absolwentów kierunku bezpieczeństwo żywności zapraszamy na studia II stopnia z zakresu technologia żywności i żywienie człowieka bez konieczności uzupełniania różnic programowych.
Opis kierunku
Kierunek łączący nauki biologiczne, biotechnologiczne, chemiczne i techniczne. Studenci zdobywają wiedzę w zakresie zapewniania oraz oceny bezpieczeństwa i jakości żywności. Poznają proces produkcji uwzględniający minimalizowanie występujących w żywności zagrożeń oraz spełnianie przez nią norm bezpieczeństwa. Studia na tym kierunku uczą identyfikować zagrożenia chemiczne, biologiczne i fizyczne podczas produkcji żywności, jej przetwarzania oraz w czasie dystrybucji i przechowywania.
Program studiów:
Perspektywy zawodowe
Absolwenci są przygotowani do pracy w:
 • zakładach przemysłu spożywczego, w działach produkcji oraz zapewniania jakości żywności,
 • laboratoriach oceniających jakość i bezpieczeństwo żywności
 • centrach zarządzania kryzysowego,
 • jednostkach certyfikujących bezpieczeństwo i jakość żywności,
 • jednostkach urzędowej kontroli żywności,
 • firmach doradczych i audytujących
 • instytucjach badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych,
 • biurach projektowych i szkolnictwie zawodowym,
 • firmach zajmujących się obrotem żywnością w całym łańcuchu żywnościowym od pola do stołu.
Kontakt
 strona wydziału:  wtz.sggw.sylosoftware.pl/ 
 e-mail: dwtz@sggw.sylosoftware.pl
 tel.:  (22) 593 75 08