Żywienie człowieka i ocena żywności
- h
przedmioty rekrutacyjne:
- biologia albo chemia albo matematyka (PKG)
WK = PKG * 1
uzyskany tytuł: inzynier
 STACJONARNE
 przewidywany limit przyjęć: 120
 początek zajęć: zimowy
 czas trwania studiów: 3.5 roku (7 semestrów)
 NIESTACJONARNE
 przewidywany limit przyjęć: 45
 początek zajęć: zimowy
 czas trwania studiów: 4 lata (8 )
rekrutacja:
W postępowaniu kwalifikacyjnym uczestniczą kandydaci posiadający dyplom zbieżny:- dyplom studiów I stopnia kierunku żywienie człowieka i ocena żywności
- dyplom studiów I stopnia kierunku bezpieczeństwo żywności
- dyplom studiów I stopnia kierunku dietetyka
- dyplom studiów I stopnia kierunku gastronomia i hotelarstwo
- dyplom studiów I stopnia kierunku technologia żywności i żywienie człowieka
W postępowaniu kwalifikacyjnym uczestniczą kandydaci posiadający dyplom wymagający weryfikacji zbieżności efektów uczenia się:
- dyplom innego kierunku studiów I stopnia; dyplom zagraniczny uprawniający do ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia w kraju wydania.
Forma weryfikacji zbieżności efektów uczenia się osiągniętych na studiach I stopnia z wymaganymi od kandydatów na studia II stopnia: Analiza zbieżności efektów uczenia się. Weryfikowany jest skan suplementu do dyplomu lub poświadczony przez uczelnię wykaz przedmiotów, godzin, ocen oraz punktów ECTS realizowanych w programie studiów I stopnia. Kandydat załącza wskazane dokumenty w swoim profilu w systemie IRK. Jeżeli w wyniku analizy stwierdzone zostaną ewentualne rozbieżności efektów, student zobowiązany zostanie do uzupełnienia, w trakcie studiów II stopnia, braków kompetencyjnych, poprzez realizację i zaliczenie wskazanych przez komisję przedmiotów, w wymiarze nieprzekraczającym 30 ECTS. W dalszej kwalifikacji brani są pod uwagę kandydaci, którym pozytywnie zweryfikowano oczekiwane efekty uczenia się.
Do postępowania kwalifikacyjnego dopuszczeni są cudzoziemcy, którzy udokumentują znajomość języka polskiego na poziomie minimum B2, a dokument zostanie zaakceptowany w systemie IRK. Honorowane są dokumenty wymagane przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
uzyskany tytuł: magister
 STACJONARNE
 przewidywany limit przyjęć: 90
 początek zajęć: letni
 czas trwania studiów: 1.5 roku (3 semestry)
 NIESTACJONARNE
 przewidywany limit przyjęć: 45
 początek zajęć: zimowy
 czas trwania studiów: 1.5 roku (3 semestry)
Opis kierunku
Program kształcenia uwzględnia aspekty żywieniowe, dietetyczne, technologiczne, techniczne oraz ekonomiczne i organizacyjne dotyczące żywienia różnych grup populacyjnych (np. dzieci, osoby starsze, sportowcy). W programie studiów znajdują się m.in. takie przedmioty jak żywienie człowieka, ocena żywienia, podstawy dietetyki, żywienie osób starszych, analiza sensoryczna, żywność funkcjonalna i ekologiczna, systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Absolwenci posiadają wiedzę i umiejętności dotyczące znaczenia racjonalnego żywienia w zachowaniu zdrowia. Znają metody i sposoby przetwarzania, utrwalania, przechowywania oraz analizy i kontroli jakości produktów spożywczych. Rozumieją zasady funkcjonowania rynku żywności oraz istotę marketingu żywnościowego i zachowań konsumentów.
Program studiów:
Perspektywy zawodowe
Absolwenci są przygotowani do pracy w:
 • instytucjach i przedsiębiorstwach zajmujących się żywieniem człowieka,
 • poradniach żywieniowych oraz placówkach zajmujących się edukacją i doradztwem żywieniowym,
 • przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją i przetwórstwem żywności,
 • placówkach zarządzających jakością i bezpieczeństwem żywności,
 • instytucjach i laboratoriach zajmujących się oceną żywności,
 • inspekcjach urzędowej kontroli żywności,
 • placówkach żywienia zbiorowego,
 • organizacjach zajmujących się ochroną konsumentów,
 • placówkach naukowo-badawczych.
 Absolwenci przygotowani są do podjęcia działalności gospodarczej w obszarze żywienia człowieka oraz oceny żywności.
Kontakt
 strona wydziału:  wzc.sggw.sylosoftware.pl/ 
 e-mail: dwnzck@sggw.sylosoftware.pl
 tel.: (22) 593 70 04