Ekonomia
- h
przedmioty rekrutacyjne:
- matematyka (PKG)
- fizyka albo geografia albo historia albo język obcy nowożytny albo język polski albo wiedza o społeczeństwie (PKD) albo wynik EZ
WK = PKG * 0,5 + (PKD v EZ) * 0,5
uzyskany tytuł: licencjat
STACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 150
początek zajęć: zimowy
czas trwania studiów: 3 lata (6 semestrów)
NIESTACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 60
początek zajęć: zimowy
czas trwania studiów: 3 lata (6 )
rekrutacja:
W postępowaniu kwalifikacyjnym uczestniczą kandydaci posiadający dyplom zbieżny:- dyplom studiów I stopnia kierunku ekonomia
- dyplom studiów I stopnia kierunku finanse i rachunkowość
- dyplom studiów I stopnia kierunku zarządzanie
W postępowaniu kwalifikacyjnym uczestniczą kandydaci posiadający dyplom wymagający weryfikacji zbieżności efektów uczenia się:
- dyplom innego pokrewnego kierunku studiów I stopnia; dyplom zagraniczny uprawniający do ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia w kraju wydania.
Forma weryfikacji zbieżności efektów uczenia się osiągniętych na studiach I stopnia z wymaganymi od kandydatów na studia II stopnia: Test kompetencyjny. W dalszej kwalifikacji brani są pod uwagę kandydaci, którzy uzyskali pozytywny wynik testu kompetencyjnego.
Do postępowania kwalifikacyjnego dopuszczeni są cudzoziemcy, którzy udokumentują znajomość języka polskiego na poziomie minimum B2, a dokument zostanie zaakceptowany w systemie IRK. Honorowane są dokumenty wymagane przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
uzyskany tytuł: magister
STACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 60
początek zajęć: zimowy
czas trwania studiów: 2 lata (4 semestry)
NIESTACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 30
początek zajęć: zimowy
czas trwania studiów: 2 lata (4 semestry)
Opis kierunku
Studenci tego kierunku znajdą w programie takie przedmioty jak m.in.: matematyka, statystyka, mikro-i makroekonomia, rachunkowość, analiza ekonomiczna przedsiębiorstw, ekonomia integracji europejskiej, rynki finansowe. Uzupełniają je zagadnienia związane z sektorem żywnościowym i agrobiznesem. Absolwenci posiadają gruntowną wiedzę ekonomiczną oraz umiejętności niezbędne do wykonywania zawodu ekonomisty w bankach i przedsiębiorstwach, handlu zagranicznym, instytucjach finansowych, administracji państwowej i samorządowej, instytucjach krajowych i zagranicznych związanych z agrobiznesem i gospodarką żywnościową. Potrafią przeprowadzać analizę dotyczącą funkcjonowania przedsiębiorstwa i jego otoczenia, wykorzystywać metody analityczne do badania zjawisk i procesów gospodarczych oraz modelowania ich przebiegu w skali mikro- i makroekonomicznej.
Program studiów:
Perspektywy zawodowe
Absolwenci są przygotowani do pracy w:
• administracji państwowej i samorządowej,
• bankach i handlu zagranicznym,
• placówkach naukowo-badawczych,
• przedsiębiorstwach i gospodarstwach rolniczych,
• jednostkach i zakładach gospodarki żywnościowej,
• instytucjach zagranicznych i międzynarodowych związanych z agrobiznesem.