Technologia żywności i żywienie człowieka
- h
przedmioty rekrutacyjne:
- biologia albo chemia albo matematyka (PKG)
- język obcy nowożytny (PKD) albo wynik EZ
WK = PKG * 0,5 + (PKD v EZ) * 0,5
uzyskany tytuł: inzynier
STACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 120
początek zajęć: zimowy
czas trwania studiów: 3.5 roku (7 semestrów)
NIESTACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 45
początek zajęć: zimowy
czas trwania studiów: 4 lata (8 )
rekrutacja:
W postępowaniu kwalifikacyjnym uczestniczą kandydaci posiadający dyplom zbieżny:- dyplom inżyniera kierunku technologia żywności i żywienie człowieka
- dyplom inżyniera SGGW kierunku towaroznawstwo,
- dyplom inżyniera SGGW kierunku towaroznawstwo w biogospodarce,
- dyplom inżyniera SGGW kierunku bezpieczeństwo żywności,
- dyplom inżyniera SGGW kierunku żywienie człowieka i ocena żywności,
- dyplom inżyniera SGGW kierunku gastronomia i hotelarstwo
W postępowaniu kwalifikacyjnym uczestniczą kandydaci posiadający dyplom wymagający weryfikacji zbieżności efektów uczenia się:
- dyplom inżyniera innego kierunku studiów; dyplom zagraniczny uprawniający do ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia w kraju wydania.
Forma weryfikacji zbieżności efektów uczenia się osiągniętych na studiach I stopnia z wymaganymi od kandydatów na studia II stopnia: Analiza zbieżności efektów uczenia się. Weryfikowany jest skan suplementu do dyplomu lub poświadczony przez uczelnię wykaz przedmiotów, godzin, ocen oraz punktów ECTS realizowanych w programie studiów I stopnia. Kandydat załącza wskazane dokumenty w swoim profilu w systemie IRK. Jeżeli w wyniku analizy stwierdzone zostaną ewentualne rozbieżności efektów, student zobowiązany zostanie do uzupełnienia, w trakcie studiów II stopnia, braków kompetencyjnych, poprzez realizację i zaliczenie wskazanych przez komisję przedmiotów, w wymiarze nieprzekraczającym 30 ECTS. W dalszej kwalifikacji brani są pod uwagę kandydaci, którym pozytywnie zweryfikowano oczekiwane efekty uczenia się.
Do postępowania kwalifikacyjnego dopuszczeni są cudzoziemcy, którzy udokumentują znajomość języka polskiego na poziomie minimum B2, a dokument zostanie zaakceptowany w systemie IRK. Honorowane są dokumenty wymagane przez szkołę Główną Gospodarstwa wiejskiego w Warszawie.
uzyskany tytuł: magister_inzynier
STACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 120
początek zajęć: letni
czas trwania studiów: 1.5 roku (3 semestry)
NIESTACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 45
początek zajęć: zimowy
czas trwania studiów: 1.5 roku (3 semestry)
Opis kierunku
W programie studiów znajdują się m.in. projektowanie produktu z procesem technologicznym i produkcyjnym, kompleksowa ocena przydatności technologicznej surowców, przetwarzanie czy utrwalanie i przechowywanie żywności. Absolwenci potrafią organizować proces technologiczny, dbając o wysoką jakość produktów i realizację procesów z wykorzystaniem najnowocześniejszych technik.
Program studiów:
Perspektywy zawodowe
Absolwenci są przygotowani do pracy w:
• przedsiębiorstwach różnych branż przemysłu spożywczego
• firmach zajmujących się doradztwem z zakresu produkcji żywności i dodatków do żywności,
• firmach zajmujących się projektowaniem nowych produktów,
• instytutach i laboratoriach związanych z badaniem żywności oraz placówkach naukowo-badawczych,
• przedsiębiorstwach zajmujących się wewnętrznym i zagranicznym obrotem żywnością,
• biurach projektowych i szkolnictwie zawodowym,
Mogą też prowadzić własną działalność gospodarczą.
Kontakt
strona wydziału: wtz.sggw.sylosoftware.pl/
e-mail: dwtz@sggw.sylosoftware.pl
tel.: (22) 593 75 09