Oferta Usług Badawczych SGGW
ANALIZY BIOCHEMICZNE:
Przeprowadzenie izolacji biocząsteczek. (IB)
Oznaczanie ilościowe metabolitów wtórnych, białek, cukrów. (IB)
Oznaczanie aktywności enzymów i parametrów kinetyki reakcji, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu inhibitorów enzymatycznych na szybkość reakcji. (IB)
Oznaczanie białek i identyfikacja białek. (IB)
Oznaczenie poziomu rtęci w próbkach stałych i ciekłych (INoZ)
Oznaczanie zawartość tłuszczu wolnego/surowego całkowitego (INoZ)
Wykrywanie zmian biochemicznych w tkankach zwierzęcych, (INoZ)
Analiza morfologii krwi wybranych gatunków ssaków, (INoZ)
Oznaczanie pentoz, heksoz i disacharydów w mieszaninie cukrów, (INoZ)
Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczu i β-karotenu, (INoZ)
Oznaczanie białek serwatkowych, (INoZ)
Oznaczanie bioaktywnych dipeptydów, (INoZ)
Oznaczanie polimorfizmu form laktoprotein mleka, (INoZ)
Oznaczanie zawartości kwasów tłuszczowych. (INoZ)
Ocena zawartości związków polifenolowych, karotenoidów i witaminy C w surowcach i produktach pochodzenia roślinnego (INoŻC)
Oznaczenie zawartości cukrów w surowcach i produktach roślinnych (INoŻC)
Analiza stopnia utlenienia tłuszczów, monitorowania reakcji nieenzymatycznego brązowienia, zdolności przeciwutleniających badanych materiałów (INoŻC)
Charakterystyka profilu związków lotnych techniką headspace z wykorzystaniem elektronicznego nosa (chromatografia gazowa) (INoŻC)
Pomiar i analiza profilu kwasów tłuszczowych z wykorzystaniem chromatografii gazowej (INoŻC)
Analiza ilościowa i jakościowa alergenów pokarmowych w produktach spożywczych z wykorzystaniem metody ELISA i PCR (INoŻC)
Analiza profilu białek z wykorzystaniem elektroforezy SDS-PAGE i techniki Western blot. (INoŻC)
Analiza ilościowa kolagenu ogólnego w produktach pochodzenia zwierzęcego (metoda spektrofotometryczna) (INoŻC)
Analiza ilościowa glikogenu i kwasu mlekowego metodą enzymatyczną z detekcją spektrofotometryczną (INoŻC)
Oznaczenie całkowitej zawartości polifenoli, antocyjanów, flawonoidów (metoda spektrofotometryczna) (INoŻC)
Pomiar zdolności antyoksydacyjna mierzonych metodami: FRAP, DPPH, ABTS (metody spektrofotometryczne) (INoŻC)
Badanie ogólnej zawartość mioglobiny w mięsie (metoda spektrofotometryczna) (INoŻC)
Badanie procentowej zawartości oksymioglobiny, deoksymioglobiny i metmioglobiny w mięsie (metoda spektrofotometryczna) (INoŻC)
Oznaczenie zwartości kwasu askorbinowego (metoda spektrofotometryczna) (INoŻC)
Oznaczenie zawartości trehalozy, glikogenu, witaminy B12 w biomasie mikroorganizmów (INoŻ)
Oznaczenie kwasów organicznych (octowy, bursztynowy, propionowy, mlekowy) metodą chromatografii gazowej (INoŻ)
Oznaczenie frakcji lipidowej metodą Bligh- Dyer w biomasie (INoŻ)
Oznaczenie składu chemicznego kwasów tłuszczowych (ilościowe i jakościowe) (INoŻ)
Oznaczenie polisacharydów ścian komórkowych grzybów np. β- glukan (INoŻ)
Oznaczenie ogólnej zawartości β- karotenoidów ogółem w przeliczeniu na β- karoten (INoŻ)
Oznaczenie profilu aminokwasowego w produktach spożywczych (ilościowo i jakościowo) (INoŻ)
Oznaczanie składników żywności oraz zanieczyszczeń i ich zmian pod wpływem różnych procesów technologicznych lub pod kątem występowania zafałszowań; zakres badań dotyczy związków (INoŻ):
- polifenole, witaminy, karotenoidy i inne związki bioaktywne,
- skład kwasów tłuszczowych, izomerów trans, kwasów tłuszczowych n- 3 i n- 6, sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA),
- fitosterole i cholesterol oraz produkty ich utleniania,
- alergeny,
- profile związków lotnych,
- wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne i inne związki śladowe występujące w żywności.
Oznaczanie aktywność enzymów amylolitycznych w ziarnie pszenicy, żyta i pszenżyta (IR)
Ocena zawartości azotu w roślinach i glebie (IR)
- Analizy PCR i RT-PCR (IB)
- Izolacja kwasów nukleinowych (INoZ)
- Przeprowadzania reakcji klasycznego PCR i PCR w czasie rzeczywistym (INoZ)
- Rozdział elektroforetyczny z wykorzystaniem elektroforezy w żalach agarozowych i poliakrylamidowych (INoZ)
- Sekwencjonowanie metodą Sangera (INoZ)
- Analiza długości fragmentów DNA (INoZ)
- Analiza mutacji metodą elektroforezy kapilarnej (INoZ)
- Obserwacje i rejestracja obrazów w skaningowej laserowej mikroskopii konfokalnej oraz transmisyjnej mikroskopii elektronowej. (IB)
- Analiza mikroskopowa próbek: badanie morfologii organizmów oraz określanie ich przynależności taksonomicznej, ilościowego oznaczania próbek fitoplanktonu (IIŚ)
- Wykonywanie skrawków tkanki drzewnej o grubości min. 30 µm, przygotowanie preparatów mikroskopowych, obserwacja obiektów makro i mikroskopowych (INL)
- Pomiary z zastosowaniem mikroskopu optycznego w świetle normalnym, spolaryzowanym i z zastosowaniem fluorescencji – umożliwienie prowadzenia badań nad ultrastrukturą i strukturą komórek i tkanek roślinnych (INL)
- Obserwacja obiektów makro i mikroskopowych z materiału roślinnego – ogólna preparatyka materiału roślinnego do różnych badań mikro- i makroskopowych, przygotowanie materiału roślinnego do badań strukturalnych na cienkich i ultracienkich preparatach mikroskopowych (0-15000 nm) (INL)
- Analiza mikroskopowa umożliwiająca obserwację żywego bądź utrwalonego materiału biologicznego – zautomatyzowane procesowanie tkanek zwierzęcych od momentu utrwalania do barwienia skrawków (INoZ)
- Ocena wielkości i kształtu cząstek proszków i układów wielofazowych spożywczych za pomocą mikroskopu z układem automatycznej wizualizacji i analizy obrazu (INoŻC)
Oznaczanie struktury surowców i produktów spożywczych technikami w mikroskopii optycznej, mikroskopii skaningowej, mikrotomografii komputerowej, w tym archiwizacja zdjęć, komputerowa analiza obrazu, interpretacja parametrów geometrycznych struktury i współczynników kształtu (INoŻ)
- Badania wpływu przechowywania i autentyczności produktów w procesie zapewniania, doskonalenia i kontroli jakości: Elektroniczny nos, Elektroniczny język, Elektroniczne oko (ang. Electronic nose, Electronic tongue, Visual Analyzer) (INoŻC)
- Badania fizykochemiczne surowców oraz produktów spożywczych (INoŻC)
- Instrumentalny pomiar właściwości strukturalnych surowców i tekstury półproduktów i produktów spożywczych (INoŻC)
- Instrumentalny pomiar barwy żywności (INoŻC)
- Instrumentalny pomiar właściwości reologicznych żywności (krzywe płynięcia, modele reologiczne, pomiary dynamiczne ciał lepko sprężystych), pomiar smarowności (INoŻC)
- Analiza sitowa mąki (IR)
- Ocena wielkości osadu mąki pszennej – ocena jakości mąki pszennej (IR)
- Ocena gęstości usypowej ziarna i nasion różnych gatunków roślin (IR)
- Oceny szklistości ziarna (IR)
- Analiza danych genomicznych i transkryptomicznych. (IB)
- Analiza danych uzyskanych w wyniku sekwencjonowania NGS. (IB)
- Klonowanie in silico.(IB)
- Prowadzenie kultur komórkowych mikroorganizmów pochodzących z banku komórek. (IB)
- Izolacja i hodowla mikroorganizmów środowiskowych. (IB)
- Prowadzenie kultur komórek roślinnych oraz zwierzęcych linii komórkowych. (IB)
- Prowadzenie hodowli biopatów ludzkich tkanek nowotworowych. (IB)
- Prowadzenie kultur in vitro roślin w kontrolowanych warunkach temperatury, sztucznego oświetlenia, wentylacji i wilgotności. (IB)
- Wykonywanie posiewów oraz analizę próbek w kierunku diagnostyki źródła zakażenia bakteryjnego u zwierząt. (INoZ)
- Wykrywanie bakterii patogennych według PN-EN-ISO takich jak: Enterobacteriaceae, w tym Salmonella, Listeria, Staphylococcus aureus (INoŻ)
- Identyfikacja genetyczna drożdży w wykorzystaniem technik PCR (INoŻ)
- Ocena trwałości mikrobiologicznej środków spożywczych i kosmetycznych, w tym zmiany jakościowe i ilościowe mikroflory w czasie prób przechowalniczych i obciążeniowych żywności (INoŻ)
- Badania wpływu związków chemicznych na wzrost mikroorganizmów i uzyskiwaną zawartość biomasy od skali mikro hodowli (300 µL) do bioreaktorów (4 L) (INoŻ)
- Analiza proteomiczna białek w biomasie mikroorganizmów (INoŻ)
- Badania mechanizmów działania substancji przeciwdrobnoustrojowych na komórki mikroorganizmów (zdolność do tworzenia biofilmów, wpływ na szklaki oddechowe, kinetyka wzrostu szczepów, integralność ściany komórkowej i błony cytoplazmatycznej komórek) (INoŻ)
- Oznaczanie liczby mikroorganizmów zanieczyszczających żywność: pałeczki z grupy coli, ogólnej liczby bakterii tlenowych mezofilnych, ogólna liczba grzybów (pleśni i drożdży), liczba beztlenowców przetrwalnikujących, liczba bakterii mlekowych (INoŻ)
- Oznaczenie aktywności przeciwbakteryjnej i przeciwgrzybiczej substancji chemicznych, w tym ekstraktów roślinnych, eterycznych olejków roślinnych, kwasów organicznych, konserwantów (INoŻ)
- Oznaczanie białka w paszach i żywności (INoZ)
- Oznaczanie wartości pH podstawowego składu chemicznego mleka/siary, (INoZ)
- Ocena jakości jaj (INoZ)
- Analiza jakości cytologicznej mleka, (INoZ)
- Ocena jakości mięsa. (INoZ)
- Oznaczenia w mięsie (metoda porównawcza): tłuszcz, woda, białko, kolagen, sól, popiół, skrobia, węglowodany, kwasy tłuszczowe nasycone, cukry ogółem, sód, wartość energetyczna w kJ i kcal. (INoZ)
- Analizia stopnia dyspersji tłuszczu mlekowego (INoZ)
- Ocena jakości produktów pochodzenia zwierzęcego (INoŻC)
- Ocena stanu higienicznego środowiska produkcji żywności (INoŻC)
- Analizy mikrobiologiczne produktów żywnościowych w kierunku grup mikroorganizmów odpowiedzialnych za psucie żywności, jak również mikroorganizmów chorobotwórczych (INoŻC)
- Zastosowanie bakterii probiotycznych i potencjalnie probiotycznych (szczepy z własnej kolekcji) do projektowania nowych produktów żywnościowych,
- Parametryzacja warunków panujących w żywności i ocena przeżywalności szczepów probiotycznych w żywności (INoŻC)
- Ocena przeżywalności szczepów probiotycznych w czasie symulowanego trawienia in vitro w przewodzie pokarmowym z wykorzystaniem aparatu SHIME (INoŻC)
- Analiza składu i zawartości kwasów tłuszczowych (z uwzględnieniem nienasyconych kwasów tłuszczowych o konfiguracji trans, kwasów nieparzystych i rozgałęzionych izo i anteizo) (INoŻC)
- Wykrywanie składu i jakości oraz zafałszowań tłuszczu mlecznego oraz olejów z wykorzystaniem techniki chromatografii gazowej (INoŻC)
- Analiza składu triacylogliceroli (INoŻC)
- Badanie profilu związków lotnych i aromatów z wykorzystaniem techniki GC/MS (INoŻC)
- Badania właściwości przeciwutleniających z wykorzystaniem technik spektrofotometrycznych (INoŻC)
- Oznaczenia produktów Reakcji Maillarda techniką spektrofotometryczną (INoŻC)
- Badania jakości barwników karmelowych techniką spektrofotometryczną (INoŻC)
- Analiza zawartości produktów utleniania lipidów z wykorzystaniem metod: liczby nadtlenowej, liczby anizydynowej, oznaczania sprzężonych dienów i trienów (INoŻC)
- Oznaczanie liczby kwasowej olejów (INoŻC)
- Instrumentalny pomiar właściwości strukturalnych surowców i tekstury półproduktów i produktów spożywczych (INoŻC)
- Instrumentalny pomiar barwy żywności (INoŻC)
- Instrumentalny pomiar właściwości reologicznych żywności (krzywe płynięcia, modele reologiczne, pomiary dynamiczne ciał lepko sprężystych), pomiar smarowności (INoŻC)
- Podstawowa analiza i klasyfikacja wyrobów winiarskich zgodnie z obowiązującymi rozporządzeniami (INoŻ)
- Optymalizacja procesów zagospodarowania odpadów przemysłu spożywczego (INoŻ)
- Oznaczenie polifenoli i aktywności przeciwutleniającej w tłuszczach (INoŻ)
- Oznaczanie wartości energetycznej produktów żywnościowych i materiałów organicznych z użyciem tlenu. Pomiar za pomocą bomby kalorymetrycznej (INoŻ)
- Charakterystyka termiczna różnego rodzaju produktów. Pomiar za pomocą DSC (różnicowego kalorymetru skaningowego). (INoŻ)
- Przejścia stanu szklistego (temperatury przejść fazowych). Pomiar za pomocą modulowanego różnicowego kalorymetru skaningowego (MDSC). (INoŻ)
- Oznaczanie pojemności cieplnej i jej zmian, entalpii przemian i reakcji chemicznych. Pomiar za pomocą DSC. (INoŻ)
- Oznaczanie ciepła właściwego, temperatury topnienia i krystalizacji dla materiałów organicznych. Pomiar za pomocą DSC. (INoŻ)
- Oznaczanie charakterystyki mięknięcia dla olejów i tłuszczów jadalnych. Pomiar za pomocą DSC. (INoŻ)
- Oznaczanie przemian polimorficznych i modyfikacji właściwości reologicznych dla olejów i tłuszczów jadalnych, identyfikacja i oznaczanie zafałszowań tłuszczów. Pomiar za pomocą DSC. (INoŻ)
- Ocena odporności tłuszczów na rozkład termiczny – wyznaczanie temperatury początkowej i temperatury maksymalnej procesu utleniania. (INoŻ)
- Wyznaczenie energii aktywacji olejów i tłuszczów jadalnych, współczynnika przedpotęgowego olejów i tłuszczów jadalnych, stałej szybkości reakcji utleniania olejów i tłuszczów jadalnych. PDSC (INoŻ)
- Wyznaczenie metodą PDSC (warunki izotermiczne) czasów utleniania tłuszczów. Zakres temperatur 90- 150°C. Ciśnienie – 1400kPa, otwarte naczynka aluminiowe, praca z tlenem (INoŻ)
- Wyznaczanie ubytku masy substancji organicznych w zależności od temperatury. Oznaczenie za pomocą spektrometru FT- IR (INoŻ)
- Oznaczenie składu kwasów tłuszczowych w tłuszczach roślinnych i zwierzęcych metodą chromatograficzną (GC). (INoŻ)
- Oznaczenie β- karotenu w produktach spożywczych metodą chromatograficzną (HPLC) po ekstrakcji heksanem. (INoŻ)
- Suszenie owoców, warzyw i ziół różnymi metodami, w tym konwekcyjną, mikrofalowo- konwekcyjną, mikrofalowo- próżniową, promiennikową, próżniową, sublimacyjną, próżniową i metodami hybrydowymi (w tym z wykorzystaniem ultradźwięków) (INOŻ)
- Mikrokapsułkowanie metodą suszenia rozpyłowego enzymów, barwników, aromatów, lipidów (INOŻ)
- Zastosowanie innowacyjnych nietermicznych technik (pulsacyjne pole elektryczne, ultradźwięki) jako sposobów przyspieszania procesów podstawowych (np. suszenie, odwadnianie osmotyczne, zamrażanie, ekstrakcja) (INOŻ)
- Oznaczanie jakości suszy z owoców i warzyw, w tym skurcz, rehydracja, barwa, zawartość witaminy C, chlorofilu, antocyjanów, betalain, polifenoli, barwników, zdolność przeciwutleniająca (INOŻ)
- Pomiar parametrów barwy ciekłych, stałych i sypkich surowców i produktów spożywczych. (INOŻ)
- Oznaczanie właściwości termicznych i elektrycznych surowców i produktów spożywczych (INOŻ)
- Oznaczanie właściwości reologicznych ciekłych produktów spożywczych, w tym matematyczna interpretacja krzywych płynięcia i lepkości (INOŻ)
- Oznaczanie pomiaru tekstury żywności i wyznaczanie charakterystyk wytrzymałościowych surowców, produktów i opakowań, w tym interpretacja specjalistycznych testów i określenie takich cech jak: twardość, kruchość, konsystencja, łamliwość, elastyczność, lepkość, spójność, smarowalność, wytrzymałość na zgniatanie lub zrywanie, gumiastość, żujność, przylepność (INOŻ)
- Oznaczenia użytkowych właściwości produktów sproszkowanych, w tym: analiza wielkości cząstek metodą dyfrakcji laserowej, morfologia cząstek, sypkość, gęstość nasypowa, gęstość rzeczywista, zwilżalność i dyspergowalność w wodzie, higroskopijność i podatność na zbrylanie, kohezja i funkcja płynięcia (INOŻ)
- Oznaczanie stanu wody w żywności, w tym higroskopijność, aktywność wody, izotermy adsorpcji wody z ich matematycznym opisem, kinetyka sorpcji i desorpcji wody, zmiany morfologiczne spowodowane przez wodę, badania prognostyczne przydatności do spożycia (INOŻ)
- Oznaczanie właściwości akustycznych w ocenie świeżości owoców i warzyw, kruchości i chrupkości produktów typu przekąski (INOŻ)
- Oznaczanie osmolalności i temperatury krioskopowej roztworów i napojów (INOŻ)
- Analiza właściwości fizycznych i chemicznych mięsa dużych zwierząt rzeźnych, drobiu oraz przetworów mięsnych (INOŻ)
- Oznaczanie jakości i trwałości mleka i przetworów mleczarskich oraz ich roślinnych substytutów (INOŻ
Analiza wielkości i potencjału ZETA nanocząstek. (IB)
Oznaczanie właściwości barierowych folii opakowaniowych (para wodna, tlen, dwutlenek węgla) (INOŻ)
Oznaczanie składu atmosfery w opakowaniu (etylen, tlen, dwutlenek węgla) (INOŻ)
Oznaczenia użytkowych właściwości produktów sproszkowanych, w tym: analiza wielkości cząstek metodą dyfrakcji laserowej, morfologia cząstek, sypkość, gęstość nasypowa, gęstość rzeczywista, zwilżalność i dyspergowalność w wodzie, higroskopijność i podatność na zbrylanie, kohezja i funkcja płynięcia (INOŻ)
Oznaczenia użytkowych właściwości produktów sproszkowanych, w tym: analiza wielkości cząstek metodą dyfrakcji laserowej, morfologia cząstek, sypkość, gęstość nasypowa, gęstość rzeczywista, zwilżalność i dyspergowalność w wodzie, higroskopijność i podatność na zbrylanie, kohezja i funkcja płynięcia (INOŻ)
Oznaczanie pomiaru tekstury żywności i wyznaczanie charakterystyk wytrzymałościowych surowców, produktów i opakowań, w tym interpretacja specjalistycznych testów i określenie takich cech jak: twardość, kruchość, konsystencja, łamliwość, elastyczność, lepkość, spójność, smarowalność, wytrzymałość na zgniatanie lub zrywanie, gumiastość, żujność, przylepność (INOŻ)
Analizy fizyko- chemiczne owoców i warzyw oraz ich przetworów: (INOŻ)
⦁ Oznaczenie barwy, mętności, lepkości, gęstości,
⦁ Oznaczenie pH, zawartości ekstraktu, kwasowości ogólnej, kwasowości lotnej,
⦁ Oznaczenie zawartości suchej substancji, popiołu, alkaliczności popiołu, substancji nierozpuszczalnych w wodzie, piasku,
⦁ Oznaczenie zawartości cukrów bezpośrednio redukujących oraz ogółem, chlorków, SO2, alkoholu etylowego, skrobi,
⦁ Oznaczenie metodą spektrofotometryczną zawartości barwników ogółem (antocyjany, karotenoidy, chlorofilie, betacyjaniny), polifenoli ogółem, aktywności polifenylooksydazy, zawartości witaminy C, pojemności przeciwutleniającej (DPPH, ABTS, FRAP),
⦁ Oznaczenie metodą chromatograficzną zawartości antocyjanów, karotenoidów, kwasów fenolowych, kwasu L– askorbinowego i dehydroaskorbinowego, witamin B1, B2 i B6, kwasów organicznych, irydoidów, hydroksymetylofurfuralu oraz cukrów,
Analizy fizyko- chemiczne surowców zbożowych i ich przetworów: (INOŻ)
⦁ Oznaczanie cech fizycznych ziarna zbóż (masa 1000 ziaren, gęstość w stanie usypowym, celność, wyrównanie, szklistość, twardość),
⦁ Oznaczanie składu chemicznego surowców i produktów zbożowych (zawartość: białka ogółem, tłuszczu, popiołu),
⦁ Oznaczanie i ocena jakości glutenu w systemie Indeks Gluten, ocena aktywności enzymów amylolitycznych metodą Hagberga– Pertena, przemiały laboratoryjne (młyn Bühler, Quadrumat Senior i Junior),
⦁ Ocena cech reologicznych ciasta (farinograf, ekstensograf firmy Brabender, alweograf firmy Chopin),
⦁ Ocena właściwości fermentacyjnych ciasta (fermentograf SJA),
⦁ Próbne wypieki laboratoryjne oraz ocena jakości pieczywa (objętość pieczywa, tekstura miękiszu – analizator tekstury TA.XTi).
Ocena zawartości skrobi w bulwach ziemniaka (IR)
- Ocena składu ciała, w tym zawartości tkanki tłuszczowej (DEXA; BodPod; BIA –InBody; Maltron BioScan 920) (INoŻC)
- Badanie gęstości kości (DEXA, USG) (INoŻC)
- Ocena stanu nawodnienia (BIA –InBody; Maltron BioScan 920), w tym ocena osmolalności płynów ustrojowych (Osmometr OS 3000) (INoŻC)
- Ocena stanu tętnic obwodowych – wskaźnik kostka-ramię (tzw. ABI) (INoŻC)
- Badanie spoczynkowego i wysiłkowego wydatku energetycznego (Cosmed Quark RMR) (INoŻC)
- Ocena statusu oksydacyjnego oraz stanu odżywienia organizmu na podstawie analizy wybranych parametrów w materiale biologicznym (mocz, krew) za pomocą metod instrumentalnych (HPLC , ASA) oraz przy użyciu analizatorów biochemicznych (Randox RX monaco; Roche cobas u 411) (INoŻC)
- Badania przesiewowe w zakresie diagnozy i profilaktyki nadwagi i otyłości w różnych grupach populacyjnych (dzieci, młodzież, osoby dorosłe, starsze) (INoŻC)
- Badania przesiewowe w zakresie diagnozy i profilaktyki niedożywienia u osób starszych (INoŻC)
- Ustalenie fizjologicznych podstaw i schematów postępowania dietetycznego w różnych stanach metabolizmu zarówno u osób zdrowych, z grup ryzyka schorzeń dietozależnych i u osób chorych, w różnym wieku i w różnym stanie odżywienia (INoŻC)
- Ocena czynników prognostycznych (wskaźniki przemian metabolicznych, poziomy hormonów) skuteczności terapii u osób z przewlekłymi chorobami wymagającymi stosowania dietoterapii (INoŻC)
- Indywidualne i grupowe porady dietetyczne dla dzieci i młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących, osób o zwiększonej aktywności fizycznej oraz osób z różnymi schorzeniami i niedoborami pokarmowymi (INoŻC)
- Oznaczenie i ocena spoczynkowych, poposiłkowych i związanych z aktywnością ruchową wydatków energetycznych u osób o różnej aktywności fizycznej i w różnym stanie zdrowia. Ocena zdolności wysiłkowej organizmu (badania respirometryczne, spirometryczne, akcelerometryczne) (INoŻC)
- Oznaczanie i ocena wpływu czynników żywieniowych na lipemię i glikemię poposiłkową u osób w różnym stanie zdrowia, w tym oznaczanie indeksu glikemicznego żywności i posiłków (w tym z wykorzystaniem systemu stałego monitorowania glikemii). Określanie odczucia głodu, sytości i wypełnienia w zależności od rodzaju zastosowanego posiłku (INoŻC)
- Kompleksowa analiza wpływu różnych czynników środowiskowych, przyjmowanych suplementów oraz sposobu żywienia na metabolizm człowieka z wykorzystaniem nowoczesnych technik analitycznych (metabolomika niecelowana) (INoŻC)
- Ocena stanu zdrowia z wykorzystaniem badań tonometrii naczyń krwionośnych (INoŻC)
- Ocena nietolerancji pokarmowych z wykorzystaniem testu wodorowego (INoŻC)
- Ocena wykorzystania składników pokarmowych i ich wpływu na proces trawienia (INoŻC)
- Hodowla gryzoni (IB)
- Hodowla zarodków kurzych (IB)
- Prowadzenie kultur komórek roślinnych oraz zwierzęcych linii komórkowych. (IB)
- Prowadzenie hodowli biopatów ludzkich tkanek nowotworowych. (IB)
- Prowadzenie hodowli mikroorganizmów na podłożach płynnych i stałych (IIŚ)
- Hodowla owadów (zamknięta, przechowywanie zimujących stadiów owadów) w Leśnym Zakładzie Doświadczalnym w Rogowie (INL)
- Hodowla roślin w namiocie wzrostowym w kontrolowanych warunkach fotoperiodu (INL)
- Hodowli nicieni w stałej temperaturze oraz wykonywanie badań laboratoryjnych dotyczących nicieni entomopatogenicznych, (INoZ)
- Analiza aktywności fotosystemu II i. (IB)
- Analiza parametrów termicznych materiału roślinnego. (IB)
- Analiza wymiany gazowej roślin i fluorescencji chlorofilu. (IB)
- Analiza struktury łanu. (IB)
- Analiza gospodarki wodnej w roślinach. (IB)
- Analiza zawartości chlorofilu. (IB)
- Ocena żywotności i jakości nasion. (IB)
- Fenotypowanie roślin w warunkach polowych, szklarniowych oraz fitotronowych. (IB)
- Badania fotosyntezy i transpiracji przy jednoczesnej kontroli środowiska wewnątrz komory pomiarowej liści (IIŚ)
- Pomiar fluorescencji chlorofilu (IIŚ)
- Pomiar indeksu zieloności (chlorophyll kontent index – CCI) (IIŚ)
- Pomiar ciśnienia ssącego liści (IIŚ)
- Pomiar współczynnika ulistowienia łanu (IIŚ)
- Pomiar powierzchni zdrowych i chorych liści roślin (IIŚ)
- Pomiarów parametrów biometrycznych korzeni, (IIŚ)
- Badania nad transportem fitohormonów, ich wykrywania i ilościowego oznaczania w ekstraktach roślinnych (INL)
- Pomiar fitohormonów znakowanych izotopami promieniotwórczymi (głównie 14C, 45Ca, 35S i 3H) w roztworach (INL)
- Oznaczanie fitohormonów metodą testów immunoenzymatycznych (INL)
- Badania nad dynamiką wzrostu i zmianą położenia organów roślinnych na podstawie analizy obrazów (INL)
- Standaryzacja płodów rolnych (IR)
- Oznaczenie żywotności ziarna jęczmienia (IR)
- Oznaczanie energii i zdolności kiełkowania ziarna (IR)
- Pomiar wilgotności ziarna zbóż i nasion rzepaku oraz roślin motylkowatych (IR)
- Ocena zawartości azotu w roślinach i glebie (IR)
- Ocena zawartości azotu w roślinach i glebie (IR)
- Skanowanie i analiza cech biometrycznych korzeni roślin (IR)
- Ocena wskaźnika powierzchni liściowej – LAI – Leaf Area Index (IR)
- Ocena wydajności procesu fotosyntezy roślin, również w warunkach stresów abiotycznych (IR)
- Oceny zawartości chlorofilu w liściach roślin (IR)
- Pomiaru znormalizowanego różnicowego wskaźnika roślinności – NDVI, który w charakteryzuje zieloność i gęstość roślinności (IR)
- Automatycznego pomiaru wysokości głównej masy runi (roślin) oraz do obliczania aktualnego plonu zielonki na danym użytku (IR)
- Zbieranie i przetwarzanie danych drzewostanowych od prostych i standardowych: pierśnica i wysokość drzew (INL)
- Wielkoobszarowa inwentaryzacji stanu lasu (INL)
- Pomiary warunków świetlnych w lesie (INL):
- wykonywanie zdjęć hemisferycznych
- charakteryzowanie struktury sklepienia drzewostanu
- modelowanie warunków świetlnych pod okapem drzewostanu
- analiza wskaźników opisujących strukturę sklepienia drzewostanu
- analiza charakterystyka zmienności warunków świetlnych w badanym fragmencie drzewostanu, w tym ich zmienności w ciągu całego roku
- określanie wskaźnika powierzchni liści (LAI)
- charakteryzowanie względnego poziomu dostępności światła pod okapem drzewostanu
- szacowanie proporcji pomiędzy aparatem asymilacyjnym, gałęziami i pniami
- określanie tempa tajania śniegu pod okapem drzewostanu
- Badania z zakresu fitopatologii leśnej (INL)
- Badania z zakresu mykologii (INL)
- Badania z zakresu ochrony przyrody (INL)
- Badania z zakresu grzybów rozkładających drewno, w tym zagadnień czynnej ochrony grzybów nadrzewnych. (INL)
- Opracowywanie metod ochrony drzew leśnych przed chorobami oraz mykoryzacji drzew leśnych (INL)
- Sprawdzanie odporności drewna gatunków drzew rodzimych i obcego pochodzenia na rozkład przez wybrane gatunki grzybów (INL)
- Przygotowania biopreparatów służących do biologicznego zabezpieczania i usuwania pniaków (INL)
- Badania taksonomicznych metodami klasycznymi i molekularnymi (INL)
- Pomiar/inwentaryzacja drzew, drzewostanów, plantacji i zadrzewień (również w kontekście art. 83 ustawy o ochronie przyrody), (INL)
- Badania dendrochronologii (określania wieku drzew i drzewostanów, datowania próbek drewna, rekonstrukcji przyrostu drzew) (INL)
- Szacowanie biomasy i produkcyjności roślin drzewiastych/energetycznych oraz sekwestracji węgla w organach tych roślin (INL)
- Badania surowców leśnych (INL):
- analiza wpływu wybranych czynników (m.in. położenia geograficznego, warunków siedliskowych, wieku drzewostanu, zanieczyszczeń przemysłowych i wielu innych) na możliwości pozyskiwania oraz na wybrane fizyczne i chemiczne wskaźniki jakości surowców leśnych
- badania leśnych surowców niedrzewnych: owoców leśnych, olejków eterycznych oraz wydzielin (np. sok brzozy)
- Badanie i analiza transportu wody w drzewach (INL)
- Prowadzenia badań z zakresu biologii i ekologii dziko żyjących zwierząt, przede wszystkim ptaków leśnych (drapieżnych i dziuplaków), ssaków kopytnych, ssaków drapieżnych, gryzoni i ryjówkokształtnych oraz szeroko rozumianego zarządzania populacjami zwierząt łownych. (INL)
- Oznaczenia chemicznej budowy drewna (INL)
- Badanie właściwości mechanicznych drewna (INL):
- wytrzymałości na ściskanie wzdłuż włókien
- wytrzymałości na zginanie statyczne
- moduł sprężystości przy zginaniu statycznym
- Składowanie i sezonowanie drewna do badań (INL)
- Składowanie i sezonowanie dużych ilości pozyskanego surowca drzewnego (INL)
- Badania wewnętrznej struktury drewna na podstawie oporu przy nawiercaniu sondą (INL)
- Badania i analizy chemicznych drewna oraz innych materiałów lignocelulozowych : analiza składu chemicznego biomasy, stopnia polimeryzacji oraz barwy (INDiM )
- Badania procesów modyfikacji termicznej, termomechanicznej i chemicznej drewna, wraz z pomysłami wdrożeniowymi produktów wytworzonych tą techniką (INDiM)
- Badanie sposobów obróbki wstępnej (np.: wybuch parowy, hydroliza wysokotemperaturowa, moczenie w wodnym roztworze amoniaku) surowców lignocelulozowych oraz procesu hydrolizy enzymatycznej w procesie otrzymywania bioetanolu (INDiM)
- Wykorzystanie materiałów lignocelulozowych i odnawialnych w celu tworzenia nowych produktów w zakresie zielonej chemii (np.: synteza furfuralu i alkoholu furfurylowego , otrzymywanie ksylozy, produkcja paliw furanowych oraz wykorzystanie celulozy bakteryjnej do otrzymania bioetanolu ) (INDiM)
- Badania trwałości drewna i jego odporności na działanie czynników biotycznych i abiotycznych, w tym identyfikacja grzybów oraz owadów ksylofagicznych (INDiM)
- Wykrywanie (metody elekroakustyczne ) i rozpoznawanie owadów żerujących w drewnie oraz dobór metod ich zwalczania (INDiM)
- Oznaczanie mikroorganizmów i organizmów grzybowych oraz dobór metod zabezpieczania drewna przed pleśnieniem, barwicami (sinizną) i zgniliznami (INDiM)
- Rejestracja i ocena zniszczeń zachodzących w drewnie ; Niszczące i nieniszczące metody oznaczania stanu zachowania drewna poddanego biokorozji (oznaczanie właściwości fizyko -chemicznych) (INDiM)
- Badania skuteczności środków zabezpieczających drewno i tworzyw drzewnych oraz wyrobów z drewna przed czynnikami degradacji (w tym badania poligonowe) (INDiM)
- Badania izolacyjności akustycznej materiałów budowlanych (INDiM)
- Identyfikacja drewna i analiza jego budowy oraz określanie pełnej charakterystyki właściwości fizycznych i mechanicznych tego surowca oraz materiałów z niego wytworzonych (INDiM)
- Rozwijanie i testowanie technik badań nieniszczących drewna: metody elektrometryczne, tomografia komputerowa, metoda radiacyjna, metoda ultradźwiękowa ; (INDiM)
- Przekrojowe badania struktury oraz właściwości fizycznych i mechanicznych drewna w tym nowych gatunków na rynku oraz „sterowanie” właściwościami drewna poprzez jego celową modyfikację (INDiM)
- Ocena surowca drzewnego i jego przydatności do wskazanych zastosowań (INDiM)
- Analiza procesów suszenia drewna i obróbki hydrotermicznej (parzenie, warzenie, termowanie ) (INDiM)
- Sortowanie tarcicy ogólnego przeznaczenia oraz sortowanie wytrzymałościowe (wizualne i maszynowe) tarcicy budowlano – konstrukcyjne (INDiM)
- Badania właściwości fizycznych gruntu : badanie uziarnienia metodą sitową, badanie uziarnienia metodą areometryczną, badanie wilgotności gruntu, badanie konsystencji gruntu, badanie zawartość części organicznych, badanie zawartości soli rozpuszczalnych i węglanu wapnia, badanie oznaczenia gęstości objętościowej i gęstości właściwej, badanie powierzchni właściwej gruntów. (IIL)
- Badania zagęszczalności gruntu: badanie zagęszczalności wg Proctora (normalny i zmodyfikowany), badanie minimalnej i maksymalnej gęstości objętościowej szkieletu gruntowego. (IIL)
- Badania ściśliwości gruntu edometryczne prowadzone metodą IL i metodą CRS. (IIL)
- Badania charakterystyk wytrzymałościowych gruntu badanie bezpośredniego ścinania (aparat średniowymiarowy), badania typu UU, CU, CD prowadzone w warunkach ciśnienia wyrównawczego. (IIL)
- Badania charakterystyk odkształceniowych gruntu w małym zakresie odkształceń. (IIL)
- Badanie właściwości filtracyjnych gruntów w warunkach wymuszonego i kontrolowanego nasycenia oraz stanu naprężenia. (IIL)
- Badanie przepuszczalności hydraulicznej w gruntach spoistych wykorzystywanych do naturalnych uszczelnień (system Trautwein). (IIL)
- Badanie przewodności hydraulicznej gruntu w warunkach wymuszanych zmian objętości próbki. (IIL)
- Badanie przepuszczalność gruntu metodą stałej objętości przepływu. (IIL)
- Badanie charakterystyki przepływu w gruncie metodą stałej, wymuszonej prędkości przepływu z flow-pump. (IIL)
- Badanie przepuszczalności hydraulicznej gruntu w kierunku pionowym i poziomym z komorą Rowe’a. (IIL)
- Badania geosyntetyków – badanie oporów tarcia kontaktu grunt-materiał syntetyczny. (IIL)
- Badania właściwości gruntów zanieczyszczonych: badanie przewodności elektrycznej podczas badania trójosiowego, badanie elektrooporności gruntów, badanie pH, potencjału redox, przewodności elektrycznej oraz stężenia Cu, Pb, NH4+. (IIL)
- Badania terenowe gruntu (IIL):pobieranie próbek gruntu o strukturze nienaruszonej z otworów wiertniczych próbnikami cienkościennymi typu Shelby, Osterberg lub NeSGI
- sondowanie statyczne CPT (stożek Begemanna)
- sondowanie krzyżakowa PSO
- badania nośności podłoża i nawierzchni dróg metodą CBR,
- badania modułów odkształcenia podłoża i nawierzchni dróg przez obciążanie płytą VSS
- sondowanie statyczne CPTU – stożek elektryczny z pomiarem oporu stożka qc, tarcia na pobocznicy fs i ciśnienia wody w porach
- sondowanie dylatometryczne DMT (dylatometr Marchettiego)
- sondowanie SCPTU z pomiarem prędkości fali poprzecznej końcówką wyposażonąw dwa geofony
- sondowanie systemem BAT
- Badanie rodzaju gruntów spoistych metodą aerometryczną. (IIL)
- Badanie rodzaju gruntu metodą sitową. (IIL)
- Badanie granicy płynności gruntu. (IIL)
- Badanie granicy płynności gruntu za pomocą Aparatu Casagrande’a. (IIL)
- Badanie zagęszczenia gruntu za pomocą Aparatu Proctora,. (IIL)
- Badanie zagęszczenia gruntu w terenie. (IIL)
- Badanie zagęszczenia gruntów piaszczystych. (IIL)
- Badanie współczynnika filtracji gruntów. (IIL)
- Badanie zawartości węglanu wapnia CaCO3 w gruntach za pomocą Aparatu Jacksona. (IIL)
- Badanie wilgotności gruntów. (IIL)
- Pobieranie próbek gruntów i wody podziemnej. (IIL)
- Badanie właściwości mechanicznych gruntów. (IIL)
- Badanie wilgotności, zasolenia i siły ssącej w gruntach. (IIL)
- Pomiar osiadania gruntów i konstrukcji ziemnych oraz nawierzchni drogowych (INL)
- Badania zagęszczenia gruntu do głębokości 45 cm (INL)
- Pomiar wilgotności gleby bez naruszania jej struktury (INL)
- Pomiary wilgotności gleby, jej zasolenia oraz aktualnej temperatury (IIL)
- Pomiarów zwięzłości gleby na podstawie oporu, jaki stawia na stożku miernika (IIL)
- Pomiar i analiza właściwości cieplnych gleb i materiałów sypkich. (IIL)
- Określanie zawartości substancji organicznej w utworach glebowych (IIL)
- Ocena zdolności retencyjnych utworów glebowych i innych materiałów(IIL)
- Monitoring uwilgotnienia gleb (IIL)
- Respiracja gleb metodą komorową (IIL)
- Pomiar uwilgotnienia i ocena parametrów przepływu wody w ośrodkach gruntowych w warunkach laboratoryjnych (symulowanych) (IIŚ)
- Generalna ocena stopnia zanieczyszczenia ośrodka glebowo- gruntowego. Zestaw mierników i sond do pomiaru uwilgotnienia, potencjałów macierzystych, temperatury i zasolenia ośrodków porowatych – systemy pomiarowe do obserwacji przepływu wody w kolumnach glebowych pod wpływem symulowanego opadu w warunkach laboratoryjnych. (IIŚ)
- Ocena wstępna składu mechanicznego i gatunku gleby (IIŚ)
- Ocena głębokości zalegania wód gruntowych z możliwością pomiaru ciągłego (IIŚ)
- Profilowany pomiar ciągły uwilgotnienia gleb w warunkach terenowych (IIŚ)
- Oznaczania struktury gleby (IR)
- Badanie wpływ produkcji rolniczej na środowisko (IR)
- Oznaczania właściwości fizycznych gleby w warunkach laboratoryjnych i terenowych (IR)
- Badania gęstości objętościowej i porowatości gleby (IR)
- Ocena zwięzłości gleby do głębokości 1 m (IR)
- Pomiar wilgotności objętościowej gleby (IR)
- Pomiaru przewodności hydraulicznej gleby w terenie w stanie nasycenia (IR)
- Badania próbek gleby i osadów ściekowych (IR)
- Oznaczania m.in. składu granulometrycznego gleby (IR)
- Oznaczanie siły wiązania wody w glebie (potencjału wody glebowej) (IR)
- Ocena zawartości azotu w roślinach i glebie (IR)
- Analiza właściwości chemicznych gleb, osadów i biomasy (IR)
- Oznaczenia zawartości fosforu w glebie (IR)
- Frakcjonowanie fosforu z gleby (IR)
- Frakcjonowanie glebowej materii organicznej (IR)
- Wydzielanie kwasów huminowych z gleby (IR)
- Analiza uziarnienia gleby metodami pipetową i sitową (IR)
- Pomiary pH gleb (IR)
- Ekstrakcja gleb (IR)
- Oznaczania składu mineralnego skał i gleb (IR)
- Pomiar przewodności elektrycznej ekstraktów z gleb jako miara ich zasolenia (IR)
- Badanie spoiwa (cementy portlandzkie i hutnicze): cechy fizyczne spoiw cechy wytrzymałościowe (badanie wytrzymałości na ściskanie i na zginanie) – określenie klasy cementu. (IIL)
- Badanie cech fizycznych betonów (badanie konsystencji, badanie wydajności objętościowej próbnego zarobu,), cech wytrzymałościowych betonów (badanie wytrzymałości na ściskanie i na rozciąganie). (IIL)
- Badanie zaprawy (świeżo zarobione i stwardniałe): cech fizycznych zapraw (badanie zawartości powietrza w zaprawie, badanie skurczu w okresie twardnienia zaprawy, badanie przyczepności zaprawy do podłoża) cech wytrzymałościowych zapraw (badanie wytrzymałości na ściskanie i na rozciąganie). (IIL)
- Badanie wyrobów ceramicznych i silikatowych (cegły, pustaki, dachówki, płytki ścienne i podłogowe): cechy fizyczne (badanie cech zewnętrznych wyrobów, badanie ciężaru, badanie nasiąkliwości, badanie wilgotności) cechy wytrzymałościowe (badanie wytrzymałości na ściskanie i na zginanie). (IIL)
- Badanie wyrobów z drewna i materiałów drewnopodobnych: cechy fizyczne oraz cechy wytrzymałościowych (badanie wytrzymałości na rozerwanie, zginanie, ściskanie i ścinanie). (IIL)
- Badanie własności cieplnych i wilgotnościowych materiałów budowlanych w tym kompozytów wielowarstwowych: (prowadzenie badań w różnych warunkach termiczno-wilgotnościowych). (IIL)
- Badanie oporów hydraulicznych w funkcji przepływów na pracujących ciągach technologicznych (opory aeratorów, oporów złóż filtracyjnych), (IIŚ)
- Badanie międzyprocesowe jakości wody uzdatnianej. (IIŚ)
- Badanie technologiczne podatności wody na uzdatnianie na różnych typach złóż filtracyjnych w przezroczystych kolumnach filtracyjnych, (IIŚ)
- Badanie oporów hydraulicznych różnych, mało średnicowych (do 25mm) kształtek i armatury, (IIŚ)
- Badanie hydrauliczne wraz z efektywnością napowietrzania aeratorów rurowych z różnymi typami wypełnień, (IIŚ)
- Badanie efektywności płukania różnych typów złóż filtracyjnych w wyspecjalizowanych kolumnach. (IIŚ)
- Badanie pH (IIŚ)
- Badanie przewodności (IIŚ)
- Badanie suchej pozostałości (IIŚ)
- Badanie BZT (IIŚ)
- Badanie beztlenowej całkowitej biodegradacji związków organicznych (IIŚ)
- Badania procesu filtracji, koagulacji, sorpcji, dezynfekcji, wymiany jonowej oraz separacji membranowej MF/UF i NF (IIŚ)
- Oznaczanie zawartości rtęci w próbkach środowiskowych wód i osadów ściekowych, (IIŚ)
- Oznaczanie zawartości węglanu wapnia metodą Metoda Scheiblera, (IIŚ)
- Oznaczanie azotu w wodach i osadach ściekowych metodą Kjeldahla (IIŚ)
- Określanie zdolności materiałów do usuwania fosforu z wód i ścieków w warunkach statycznych i dynamicznych (IIŚ)
- Ocena efektywności przydomowych oczyszczalni ścieków (IIŚ)
- Badanie skuteczności działania separatorów weglowodorów ropochodncyh (koalescencyjne, lamelowe), osadników zawiesiny mineralnej (poziome, wirowe), separatorów z systemem bypass, przepompowni ścieków w budynkach, instalacji kanalizacyjnych ciśnieniowych, zbiorniki retencyjne (metody doboru) (IIŚ)
- Weryfikacja konstrukcji separatorów z zastosowaniem różnych materiałów, ich wymiarowanie (wkłady koalescencyjne, lamelowe) zgodnie z oczekiwanym efektem skuteczności podczyszczania ścieków (IIŚ)
- Wymiarowanie systemów obejściowych (typu bypass) w separatorach do prawidłowego sterowania napływem wód opadowych (IIŚ)
- Wsparcie w wymiarowaniu wkładów w separatorach typu lamelowego (IIŚ)
- Badanie skuteczności separatorów wg normy PN EN 858 w podczyszczaniu ścieków (IIŚ)
- Badanie przeciążeniowe separatorów (wymywanie zdeponowanego, obliczeniowej pojemności gromadzenia węglowodorów ropopochodnych) (IIŚ)
- Badanie skuteczności osadników, przeciążeniowe na wymywanie zdeponowanej zawiesiny (IIŚ)
- Badanie fizycznych modeli w skali, budowli hydrotechnicznych (IIŚ)
- Badanie regulatorów przepływu różnego typu (wirowe, korytkowe, rurowe itd.) stosowanych w układach retencji do normalizacji odpływu ścieków do odbiorników czy też instalacji separatorów (IIŚ)
- Badanie urządzeń pomiarowych grawitacyjnych stosowanych w urządzeniach regulacyjnych (IIŚ)
- Badanie przepompowni ścieków wg normy PN EN 12050-1 (IIŚ)
- Badanie hydrauliczne laboratoryjne na modelach fizycznych dotyczące funkcjonowania budowli, wodnych i obiektów gospodarki wodnej (budowli piętrzących i upustowych, ujęć wodnych), (IIŚ)
- Weryfikacyjne badania rozwiązań projektowych, (IIŚ)
- Modelowanie procesów przepływu w korytach bez i z roślinnością z dnem stałym i rozmywalnym (IIŚ)
- Prace z zakresu geodezji inżynieryjnej: badanie przemieszczeń i badanie pionowości budowli oraz tyczenia (IIL)
- Badanie powierzchni użytkowej i kubatury budynków (IIL)
- Pomiar osiadania gruntów i konstrukcji ziemnych oraz nawierzchni drogowych (INL)
- Badanie retencyjności dachów zielonych / ogrodów deszczowych w różnych konfiguracjach w warunkach rzeczywistych (IIŚ)
- Modele dachów zielonych, sondy wilgotności, temperatury, divery (IIŚ)
- Określanie parametrów substratów dachów zielonych / ogrodów deszczowych – opracowanie składu substratów w zależności od oczekiwanych efektów (IIŚ)
- Określenie ugięć sprężystych i miarodajnego nawierzchni drogowych (INL)
- Wyznaczeniu koniecznego wzmocnienia nawierzchni do planowanego obciążenia (INL)
- Pomiar obciążenia osi kół zestawów samochodów oraz ważenia dużych elementów gabarytowych do 20t (INL)
- Pomiar osiadania gruntów i konstrukcji ziemnych oraz nawierzchni drogowych (INL)
- Bezzałogowe statki powietrzne do służące do wykonywania zautomatyzowanych, lotów fotogrametrycznych wedle zaplanowanych tras nalotu – posiadana baza sprzętowo-programowa umożliwia pełny zakres badań środowiskowo-inżynieryjnych w zakresie monitoringu wizyjnego, prowadzenia dokumentacji fotograficznej czy też analizy zmian pokrycia i rzeźby terenu (IIŚ)
- Loty fotogrametrycznye wedle zaplanowanych tras nalotu, prowadzenie prac inspekcyjno-rozpoznawczych w czasie rzeczywistym (INL)
- Wykonywanie zdjęć pól uprawnych i obiektów w różnych zakresach widma światła (IR)
- Pomiar temperatury i wilgotności powietrza, poprzez przenośne stacje meteorologiczne (IIŚ)
- Pomiar temperatury powietrza, wilgotności powietrza, ciśnienia atmosferycznego, prędkości i kierunku wiatru, opadu i promieniowania słonecznego (IIŚ)
- Pomiar strumieni CO2 i H2O z zastosowaniem metody kowariancji wirów (IIŚ)
- Ciągłe pomiary natężenia napromieniowania całkowitego, ciśnienia atmosferycznego, temperatury powietrza (2 m n.p.g.) i gruntu (5, 10, 20, 50, 100 cm p.p.g.), wilgotności powietrza, wysokości opadów, kierunku i prędkości wiatru oraz grubości pokrywy śnieżnej (INL)
- Bazy danych klimatycznych i programy do homogenizacji danych (program Multiple Analysis of Series for Homogenization) (INL)
- Autorski program do analizy podstawowych parametrów termicznego i leśnego okresu wegetacyjnego. (INL)
- Wylęgarnie raków (INoZ)
- Podchowalnie doświadczalne ryb (INoZ)
- Przepiórkarnia (INoZ)
- Myszarnia (INoZ)
- Ferma owiec i kóz (INoZ)
- Stajnia dydaktyczna (INoZ)
- Ferma drobiu (INoZ)
- Badania dotyczące biologii rozrodu sztucznie unasienionych matek pszczelich (INoZ)
- Eksperckie badania sensoryczne surowców oraz produktów żywnościowych z wykorzystaniem metod różnicowych, skalowania oraz profilowania (INoŻC)
- Pomiary dynamiczne wrażeń w czasie i ich unikalna rola w optymalizacji jakości sensorycznej produktów: Time-Intensity, Time-Realated-Profiling, Temporal Dominance of Sensations (INoŻC)
- Badania reakcji emocjonalnych konsumentów względem produktów (FaceReader, Quick Sensory Methods) oraz badania eyetrackingowe w określeniu percepcji wizualnej konsumentów (INoŻC)
- Analiza reakcji psychofizjologicznych konsumentów: elektroencefalografia (EEG), elektromiografia (EMG) oraz badanie odruchu skórno-galwanicznego (GSR) (INoŻC)
- Badania sensoryczne i konsumenckie w procesie wyznaczania krytycznych punktów kontroli (Sensory Quality Critical Control Point) (INoŻC)
- Badania sensoryczne i konsumenckie z dziećmi: metodologia oraz wytyczne (INoŻC)
- Badania wpływu różnych czynników zmienności (m.in. dodatków tekstotwórczych, aromatyzujących, smakowych, procesu technologicznego, surowców) na zmiany w jakości sensorycznej i akceptacji produktów (INoŻC)
- Doskonalenie jakości sensorycznej produktów żywnościowych i posiłków z uwzględnieniem oczekiwań konsumentów; innowacyjność sensoryczna produktów w kontekście akceptacji konsumentów (INoŻC)
- Diagnozy, analizy i prognozy rozwoju rynku żywności, jego poszczególnych branż i segmentów (żywności ekologicznej, dietetycznej, dla dzieci itp.) oraz segmentów rynku usług gastronomicznych i poradnictwa żywieniwo-dietetycznego (INoŻC)
- Usługi konsultingowe z zakresu organizacji i zarządzania w przedsiębiorstwach z sektora rolno-spożywczego, gastronomicznych i hotelarskich oraz poradnictwa żywieniowo-dietetycznego (INoŻC)
- Zarządzanie marką i komunikacją rynkową w przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych działających w szeroko rozumianej sferze żywności i wyżywienia (INoŻC)
- Opracowanie strategii działań w różnych obszarach polityki wyżywienia ludności i zdrowia publicznego w kontekście zrównoważonego rozwoju i ograniczenia występowania chorób dietozależnych (INoŻC)
- Badania zachowań konsumentów na rynkach żywności, usług gastronomicznych i hotelarskich oraz poradnictwa dietetycznego wraz z analizą uwarunkowań i zmian konsumpcji i stylu życia w różnych grupach konsumentów i rodzajach gospodarstw domowych (INoŻC)
- Projektowanie innowacyjnych produktów spożywczych uwzględniające właściwości prozdrowotne, wydłużenie okresu przydatności do spożycia, zasadę clean label, rozwiązania technologiczne gotowe do wdrożenia (INoŻC)
- Projektowanie technologiczne zakładów gastronomicznych i przetwórstwa spożywczego w aspekcie obowiązującego prawa żywnościowego (INoŻC)
- Badanie i ocena aspektów techniczno-technologicznych maszyn i urządzeń gastronomicznych (INoŻC)
- Określenie energochłonności i efektywności procesów cieplnych w gastronomii i w przetwórstwie rolno-spożywczym (INoŻC)
- Monitorowanie procesów termicznych (w produkcie jak i w przestrzeni roboczej) w czasie rzeczywistym (on-line) podczas obróbki cieplnej produktów spożywczych (INoŻC)
- Analiza i ocena systemów jakości produkcji żywności, ich rola w podwyższaniu rentowności produkcji i wzrostu możliwości eksportowych (INoŻC)
- Strategie działań w zakresie zdrowia publicznego wobec zmian klimatycznych i stylu życia ludności w kontekście zrównoważonej diety i ograniczenia występowania chorób dietozależnych (INoŻC)
- Ekspertyzy związane z oceną jakościową i ilościową jadłospisów w żywieniu zbiorowym, menu w gastronomii (INoŻC)
- Konsultacje przy wdrażaniu systemów zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności (INoŻC)
- Audyty przedcertyfikacyjne (INoŻC)
- Ekspertyzy związane z prawidłowością rozwiązań funkcjonalnych oraz wyposażenia zakładów gastronomicznych różnego typu (INoŻC)
- Ekspertyzy i doradztwo z zakresu bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktów spożywczych (INoŻ)
- Konsultacje dotyczące technologii przemysłu mięsnego oraz metod badania jakości mięsa i przetworów mięsnych (INOŻ)
- Opracowywanie technologii produkcji przetworów mięsnych, w tym z wykorzystaniem nowych dodatków technologicznych oraz innowacyjnych technologii przetwarzania (m.in. technologia wysokich ciśnień) i pakowania (pakowanie próżniowe, SKIN, MAP) (INOŻ)
- Ocenę techniczno- technologiczną zakładów mięsnych (INOŻ)
- Doradztwo i opiniowanie w zakresie zgodności produktów z wymaganiami prawa żywnościowego. (INOŻ)
- Przygotowywanie ekspertyz dotyczących żywności i jej składników oraz zanieczyszczeń. (INOŻ)
- Nowe technologie stosowane w produkcji materiałów drewnopochodnych i wyrobów z drewna (INDiM)
- Ocena innowacyjności technologii i urządzeń w zakładach przemysłu drzewnego (INDiM)
- Nowe technologie stosowane w produkcji materiałów drewnopochodnych i wyrobów z drewna (INDiM)
- Ocena innowacyjności technologii i urządzeń w zakładach przemysłu drzewnego (INDiM)
- Nowe surowce (w tym surowce wtórne z recyklingu) w technologii materiałów drewnopochodnych (INDiM)
- Ochrona środowiska w odniesieniu do technologii tworzyw drzewnych (INDiM)
- wspomaganie projektowania – systemy CAD w meblarstwie (SolidWorks, TopSolid, AutoCad) (INDiM)
- Zarządzanie jakością w przemyśle drzewnym (INDiM)
- Konstrukcja, technologia i zdobnictwo mebli zabytkowych (INDiM)
- Tradycyjne i nowoczesne budownictwo drewniane (INDiM)
- Ocena innowacyjności technologii i urządzeń w zakładach meblarskich, stolarki budowlanej (INDiM)
- Projektowanie mebli specjalistycznych (INDiM)
- Doradztwo /szkolenia /warsztaty z zakresu zdrowego stylu życia (edukacja żywieniowa) dla różnych grup populacyjnych (dzieci, młodzież, kobiety ciężarne i karmiące, osoby dorosłe, starsze) (INoŻC)
- Doradztwo żywieniowe dla placówek żywienia zbiorowego (przedszkola, szkoły, domy dziecka, bursy/internaty, domy pomocy społecznej, szpitale) i firm cateringowych (INoŻC)
- Szkolenia /konsultacje /warsztaty z zakresu metodyki planowania żywienia, oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia (INoŻC)
- Doradztwo dla zakładów przemysłu spożywczego w zakresie higieny i zapewnienia bezpieczeństwa żywności (INoŻC)
- Profesjonalne szkolenia z zakresu oceny sensorycznej żywności i badań konsumenckich (warunki ocen, testy produktów i posiłków, monitorowanie wyników panelu, wnioskowanie dla potrzeb różnych działów w Firmie, raporty) (INoŻC)
- Kompleksowe ekspertyzy z zakresu oceny jakości produktów rynkowych (INoŻC)
- Opracowanie technologii oraz pełnej dokumentacji niezbędnej do wprowadzenia na rynek nowych produktów spożywczych, w szczególności nowych asortymentów żywności funkcjonalnej i suplementów diety (INoŻC)
- Opracowywanie, weryfikacja oraz tłumaczenia treści etykiet produktów spożywczych, w tym oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych (INoŻC)
- Ocena trwałości oraz określenie okresu przydatności do spożycia produktów spożywczych (INoŻC)
- Doradztwo w zakresie uprawy leszczyny w warunkach Polski i wykorzystania orzechów laskowych w krajowym przemyśle spożywczym (INoŻC)
- Doradztwo w zakresie nabywania i stosowania produktów ekologicznych w codziennej diecie (INoŻC)
- Doradztwo w zakresie przestawiania gospodarstw rolnych i ogrodów działkowych na metodę ekologiczną (INoŻC)
- Doradztwo w zakresie rozwijania usług agro-eko-turystycznych (INoŻC)
- Szkolenia i warsztaty o tematyce dotyczącej rynków żywnościowych i usług żywieniowych (gastronomia, hotelarstwo, poradnictwo żywieniowo-dietetyczne) oraz funkcjonowania przedsiębiorstw w tych sektorach, aspektów konsumpcji, zachowań i praw konsumentów (INoŻC)
- Konsultacje i badania analityczne (w tym spektroskopowe, kalorymetryczne, chromatograficzne (chromatografia gazowa) oraz analiza klasyczna) w zakresie chemii żywności (INoŻ)
- Konsultacje i badania naukowe w zakresie analizy termicznej z wykorzystaniem różnicowej kalorymetrii skaningowej (DSC), ciśnieniowej różnicowej kalorymetrii skaningowej (PDSC) i termograwimetrii (TGA) (INoŻ)
- Doradztwo i opiniowanie dotyczące produkcji, bezpieczeństwa jakości i trwałości mleka i przetworów mleczarskich oraz ich roślinnych substytutów (INoŻ)
- Analiza ekonomiczna przedsiębiorstw mleczarskich, zarządzania przedsiębiorstwami, zarządzania zasobami ludzkimi (INoŻ)
- Doradztwo i opiniowanie w zakresie zgodności produktów z wymaganiami prawa żywnościowego. (INOŻ)
- Szkolenia w obszarze prawa żywnościowego i badań żywności, w zakresie oczekiwanym przez zamawiającego. (INOŻ)
- Doskonalenie metod pozyskiwania przeciwutleniaczy, optymalizacja ich aktywności w żywności, badania interakcji ze składnikami matrycy żywnościowej (INOŻ)
- Konsultacje dotyczące technologii przetwarzania surowców owocowych i warzywnych oraz metod badania jakości przetworów i dodatków do żywności stosowanych w branży owocowo– warzywnej (INOŻ)
- Konsultacje dotyczące technologii przemysłu zbożowo- młynarskiego i piekarskiego oraz metod badania jakości surowców i produktów zbożowych (INOŻ)
- Szkolenie i opiniodawstwo w zakresie konstrukcji i technologii w meblach współczesnych (INDiM)
- Alternatywne wykorzystanie surowców poprodukcyjnych (INDiM)
- Doskonalenie procesów wytwórczych w przedsiębiorstwach drzewnych i meblarskich (INDiM)
- Wdrażanie systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach branży drzewnej
- Zarządzanie w przedsiębiorstwach przemysłu drzewnego i meblarskiego (INDiM)
- Oznaczanie aktywność enzymów amylolitycznych w ziarnie pszenicy, żyta i pszenżyta (IR)
- Oznaczanie zanieczyszczeń z prób ziarna zbóż i nasion rzepaku (IR)
- Ocena gęstości usypowej ziarna i nasion różnych gatunków roślin (IR)
- Oceny szklistości ziarna (IR)
- Oznaczanie energii i zdolności kiełkowania ziarna (IR)
- Pomiar wilgotności ziarna zbóż i nasion rzepak oraz roślin motylkowatych (IR)
- Ocena jakości ziarna zbóż oraz nasion rzepaku i roślin strączkowych (IR)
- Badania właściwości fizycznych materiałów drewnopochodnych (właściwości cieplne, absorpcja powierzchniowa, spęcznienie, nasiąkliwość itp.) (INDiM)
- Badania właściwości użytkowych materiałów drewnopochodnych (procesy przyśpieszonego starzenia) (INDiM)
- Badania zawartości i emisji wolnego formaldehydu metodą Perforatora oraz metodą EN 717-2 (INDiM)
- Badania właściwości mechanicznych materiałów drewnopochodnych (INDiM)
- Badania wytrzymałości połączeń drewna i materiałów drewnopochodnych (INDiM)
- Badania jakości sklejenia i wytrzymałości spoin klejowych (INDiM)
- Badania właściwości wyrobów lakierowych i powłok malarsko-lakierniczych (INDiM)
- Badania odporności materiałów i powłok na działanie promieniowania UV z możliwością symulacji opadów atmosferycznych(INDiM)
- Badania starzeniowe powłok wykończeniowych, spoin klejowych i innych materiałów (INDiM)
- Badania trwałości materiałów drzewnych i drewnopochodnych (INDiM)
- Badanie odporności wyrobów z drewna na działanie promieniowania UV (INDiM)
- Badania właściwości powłok (przyczepność, twardość, barwa, ścieralność, zarysowanie) (INDiM)
- Badania wytrzymałości i sztywności elementów konstrukcji drewnianych (INDiM)
- Badania połączeń w konstrukcjach meblarskich, budowlanych i elementach stolarki budowlanej (INDiM)
- Badanie dźwigarów i belek o rozpiętości do 5m i nośności do 10 ton (INDiM)
- Badania struktury materiałów włóknistych (INDiM)
- Badanie struktury powłok, w tym powłok zabytkowych (INDiM)
- Badania przyczepności i głębokości wnikania w drewno kitów, barwników i innych materiałów wykończeniowych (INDiM)
- Dobór narzędzi do zadań technologicznych (INDiM)
- Modyfikacja warstwy wierzchniej ostrzy w celu zwiększenia ich trwałości (INDiM)
- Nowe, dedykowane materiały narzędziowe (INDiM)
- Dobór maszyn w procesie technologicznym – obrabiarki (INDiM)
- Programowanie i eksploatacja obrabiarek CNC dla meblarstwa (INDiM)
- Testowanie i konfiguracja maszyn (INDiM)
- Zwiększenie wydajności i ograniczenie energochłonności procesu produkcyjnego (INDiM)
- Optymalizacja parametrów skrawania (INDiM)
- Analiza i poprawa jakości obróbki (INDiM)
- Opracowanie i wdrożenie optymalnej mikrostruktury i technologii spiekania węglika wolframu WC-Co na ostrza narzędzi do obróbki trudnoskrawalnych tworzyw drzewnych (INDiM)
- Wdrożenie technologii modyfikacji warstwy wierzchniej narzędzi skrawających w procesie implantacji jonów dla celów zwiększenia ich trwałości i ograniczenia zmienności tempa zużycia. (INDiM)
- Wdrożenie optymalizacyjnych technik programowania obrabiarek CNC dla meblarstwa z uwzględnieniem testowania parametrów produkcyjnych maszyn (INDiM)
- Maszynowa i programowa optymalizacja parametrów skrawania w celu zwiększenia wydajności i ograniczenia energochłonności procesu produkcyjnego (INDiM)
- Wdrożenie pierwszego układu diagnostyki stanu narzędzia (DSN) I generacji dla frezowania i wiercenia materiałów drzewnych na centrach obróbczych CNC dla meblarstwa. Układ będzie oceniał naturalne i przyspieszone zużycie ostrza, wykrywał katastroficzne stępienie i moment wystąpienia kolizji (INDiM)
- Wdrożenie inspekcyjnego systemu wizyjnego oceny jakości obróbki płyt drewnopochodnych (INDiM)
- Gospodarowanie wodą w produkcji roślinnej (IR)
- Oznaczanie siły wiązania wody w glebie (potencjału wody glebowej) (IR)
- Analiza zawartości 80 pierwiastków w wodach oraz roztworach po ekstrakcji i mineralizacji gleb, osadów i biomasy (IR)
- Doświadczenia w systemie rolnictwa precyzyjnego (IR)
- Pomiar i rejestracja w trybie ciągłym właściwości gleby: przewodność elektryczna, odczyn i zawartość materii organicznej (IR)
- Ocena stanu odżywienia roślin azotem przy prowadzeniu oprysku i sterowania wysiewem zmiennej dawki azotu w czasie rzeczywistym (IR)
- Rejestracji plonu roślin w trakcie zbioru (IR)
- Rejestracji wilgotności, zawartości białka i tłuszczu w nasionach pszenicy oraz rzepaku w czasie zbioru (IR)
- Ocena wpływu zróżnicowanego nawożenia na rośliny i środowisko w różnych systemach zmianowania (również w monokulturach) (IR)
- Oceny rolniczych i środowiskowych skutków trwałego, zróżnicowanego nawożenia i zmianowania (IR)
- Uprawa polowa roślin w stałym zmianowaniu 3-polowym intensywnym z przewagą zbóż: rzepak ozimy – jęczmień jary – pszenica ozima (IR)
- Uprawa polowa roślin w stałym 4-polowym zmianowaniu integrowanym z rośliną okopową i bobowatą oraz 50% udziałem zbóż: burak cukrowy – pszenica jara – roślina bobowata – pszenica ozima (IR)
- Uprawa roślin w systemie ekologicznym w zmianowaniu: burak cukrowy na oborniku owczym – pszenica ozima orkisz z wsiewką koniczyny czerwonej – koniczyna czerwona – pszenica ozima orkisz (IR)
- Prowadzenie doświadczenia z mieszankami bobowato-trawiastymi oraz z wpływem dolistnej aplikacji krzemu na rośliny (IR)
- Porównywanie działanie nawożenia organicznego i mineralnego w zmianowaniu czteropolowym z i bez bobowatej drobnonasiennej (IR)
- Badania wpływu siewu bezpośredniego w porównaniu do uprawy bezpłużnej na właściwości gleby i plonowanie roślin (IR)
- Prowadzenie doświadczeń wazonowych (IR)
- Prowadzenie doświadczeń mikropoletkowych (IR)
- Przetwarzanie biomasy na cele energetyczne (IR)
- Produkcja nawozu w formie granulowanej z różnego rodzaju komponentów/odpadów (IR)
- Brykietowanie materiałów pochodzenia roślinnego przeznaczonego na cele energetyczne (IR)
- Oznaczania masy tysiąca ziaren (IR)
- Przygotowania surowca do badań siły kiełkowania (IR)
- Pobrania rdzenia glebowego o nienaruszonej strukturze do głębokości 1 m (IR)
- Określenie zawartość azotu ogólnego w badanych próbkach (IR)